+ Reageer op onderwerp
Resultaten 1 tot 2 van 2
 1. #1
  Premium Lid Avatar van mercimek
  Status
  Offline
  Lid sinds
  05-07-2010
  Geslacht
  Man
  Reacties
  7.783

  Nurul is imam in een mannengevangenis: 'Bij mij hoeven ze niet stoer te zijn'

  Met haar 1.50m en haar timide voorkomen is Nurul Ummah (40) niet wat je zou verwachten van iemand die zware criminelen begeleidt. Toch is dat wat ze doet, als imam in de gevangenis van Leeuwarden. Op een plek waar wantrouwen en achterdocht eerder regel zijn dan uitzondering, biedt zij een luisterend oor aan gedetineerden die hun hart willen luchten.

  "Het was nooit bij me opgekomen om in een gevangenis te werken", zegt ze. "Ik had altijd gedroomd van een baan in het ziekenhuis, liep stage bij het AMC. Maar toen een collega me op de vacature wees en me aanmoedigde om het gewoon te proberen, dacht ik: waarom niet?"

  De liefde bracht Nurul in november 2000 vanuit Indonesië naar het koude Nederland. In haar thuisland had ze godsdienstles gegeven op middelbare scholen. Dat werk wilde ze hier voortzetten, zij het in andere vorm. Zeven jaar geleden reageerde ze op een vacature bij de gevangenis van Leeuwarden.

  Bedenkingen
  Ze kreeg de baan, al had de directrice van de gevangenis vooraf wel haar bedenkingen. Kon dat, een vrouw als imam? Een vrouw die nul ervaring had in het gevangeniswezen bovendien? Hoe zouden de gedetineerden op haar reageren?

  Haar eerste werkdag was een spannende, vertelt Nurul. Die enorme sleutelbos, die zware deuren. "Waar ben ik in godsnaam terechtgekomen, dacht ik. Dan dringt ineens tot je door hoe zwaarbeveiligd die plek is. Maar het was ook spannend op een goede manier, zo van: kom maar op."

  Geen onvertogen woord
  De zorgen van de directrice bleken ongegrond. Nurul voelde zich al snel op haar plek. Vanuit de mannen is nog nooit een onvertogen woord gevallen richting Nurul. Ja, sommigen probeerden haar in het begin te testen. Kun je dit voor me meenemen, of dat? Kan ik met je in contact blijven als ik hieruit ben? "Dat was voor mij een uitdaging, want ik maak het mensen graag naar de zin. Nu ik meer ervaring heb, geef ik duidelijker aan waar mijn grenzen liggen. Ik laat niet over me heen lopen."

  Eén keer wilde een man tijdens het vrijdaggebed niet bidden in aanwezigheid van Nurul. "Ik zei: 'Jammer, want ik werk hier. Ik organiseer dat jullie hier kunnen bidden. Als het u niet bevalt, dan mag u de zaal verlaten.' Dat deed hij en dat was dat." Verder heeft ze nooit vervelende reacties gehad van de gedetineerden. "Niet in mijn gezicht althans. Ze zijn eerder beschermend naar mij toe. Zeggen dat ik het ze moet laten weten als er wat is."

  Veilige haven
  Als vrouwelijke imam mag ze alles doen wat mannelijke imams doen, behalve voorgaan in het gebed van de mannen. In de vrouwengevangenis in Zwolle, waar ze ook eens per week werkt, hoort dat laatste wel bij haar taken. Nurul noemt zichzelf liever islamitisch geestelijk verzorgster dan imam. Dat klinkt minder gewichtig, zo heeft ze het graag.

  De kern van haar taak is het bijstaan of begeleiden van gedetineerden bij levenskwesties waar ze mee worstelen. In de dikwijls agressieve setting van de gevangenis hoopt ze een baken van rust te zijn, een veilige haven waar de mannen zichzelf kunnen zijn. "Bij mij hoeven ze niet stoer te zijn. Ik ben een vrouw, klein en rustig, dat helpt om hen te ontwapenen."  Even geen crimineel
  Ze biedt een luisterend oor, een veilige plek om hun hart te luchten. De mannen kunnen vrijuit praten, Nurul maakt geen rapportages van de gesprekken. "Mannen komen bij me om te praten over hoe ze in deze ellende zijn beland. Bij mij zijn ze even geen gedetineerde of crimineel, maar gewoon mens. Ik spreek ze niet aan op hun daden, maar op de waardigheid die ieder mens bezit. Ik wil ze het gevoel geven dat ze de moeite waard zijn."

  Ze vraagt nooit naar wat haar cliënten op hun geweten hebben. "Als ze daar uit zichzelf over vertellen, vraag ik wel naar hoe het zo gekomen is. Soms schrik ik van wat ze vertellen, en dat mag ook. Maar ik oordeel nooit. Daar bereik je niets mee. Deze mensen zijn al veroordeeld, het is niet mijn taak om dat te doen. Ik ben geen rechter."
  https://www.rtlnieuws.nl/nederland/n...-stoer-te-zijn
  soeppie ?

 2. -->
 3. #2
  Premium Lid Avatar van KingKong
  Status
  Offline
  Lid sinds
  11-11-2008
  Geslacht
  Man
  Reacties
  5.109
  Slimmerds. Ze zien een vrouw in tijden niet en dan komt een vrouw, een imam ook nog, bij ze op bezoek.
  Stuur een prostituee naar ze, dat heeft meer effect.
  Etrusk => Turkse
  Italia => Altai-i

  Turan => Godheid Etrusken
  ALPen => ALParslan

Bookmarks

Berichtregels

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen plaatsen
 • Je mag niet je reacties wijzigen
 
HABABAM
De tijden worden getoond in GMT +1. Het is nu 17:25.
Powered by vBulletin Copyright © 2010 vBulletin Solutions, Inc. ©2000-2018 Hababam.nl Community - het virtuele huis van Turkije.