+ Reageer op onderwerp
Resultaten 1 tot 3 van 3
 1. #1
  Amateur
  Status
  Offline
  Lid sinds
  29-08-2017
  Geslacht
  Vrouw
  Reacties
  172

  Aanpak Turkije-rel was gebaseerd op 'misverstand': minister Kaya was niet ongewenst verklaard

  De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb was er tijdens de diplomatieke crisis met Turkije eerder dit jaar van overtuigd dat de Turkse minister van Familiezaken Fatma Betül Sayan Kaya ongewenst vreemdeling was verklaard. In werkelijkheid blijkt dat nooit te zijn gebeurd. Dit blijkt uit een reconstructie van de Volkskrant.

  olgens bronnen in Den Haag was er waarschijnlijk sprake van een misverstand. Er zijn wel 'voorbereidingen' getroffen om de ongewenst-verklaring rond te krijgen, maar dat bleek uiteindelijk niet nodig, omdat Kaya na een urenlange impasse vrijwillig uit haar auto tevoorschijn kwam.

  De Rotterdamse driehoek onder leiding van Aboutaleb speelde een belangrijke rol bij het doorbreken van de impasse door te dreigen Kaya met auto en al weg te slepen uit de stad. Ook is even overwogen om haar gepantserde auto met een zaag open te snijden. Dat ging niet door omdat de Turkse minister daarbij gewond zou kunnen raken.

  Aboutaleb weigerde na afloop van de crisis om Kaya naar een hotel te brengen. Ook wilde hij haar niet afzetten bij het vliegveld in Rotterdam of Brussel. De burgemeester vond dat de Turkse terug naar Duitsland moest, waar ze vandaan was gekomen. Hij gaf destijds als uitleg: 'Ze is door de Nederlandse regering ongewenst vreemdeling verklaard en de regels schrijven dan ook voor dat ze wordt uitgezet naar het land waar ze vandaan komt.'

  Premier Mark Rutte had per telefoon doorgegeven dat de aanwezigheid van Kaya 'ongewenst' was en dat ze terug naar Duitsland begeleid moest worden. Later zijn die orders ook nog op schrift gesteld. Voor de Rotterdamse autoriteiten is dat nog steeds genoeg, ook als er formeel geen ongewenst-verklaring is geweest.

  https://www.volkskrant.nl/binnenland...aard~a4550891/

 2. -->
 3. #2
  Amateur
  Status
  Offline
  Lid sinds
  29-08-2017
  Geslacht
  Vrouw
  Reacties
  172
  Het ontbreken daarvan kwam pas maanden later aan het licht toen de minister van Binnenlandse Zaken, Ronald Plasterk, in antwoord op Kamervragen stelde dat Kaya toch niet officieel ongewenst was verklaard. In oktober bevestigde de rechtbank in Den Haag dat. Kaya wilde via de rechter schadevergoeding afdwingen omdat ze ten onrechte ongewenst vreemdeling zou zijn verklaard. Omdat die beslissing er formeel nooit is geweest, oordeelde de rechter dat haar klacht niet-ontvankelijk was. Het officiële standpunt van het kabinet is nu dat Kaya vrijwillig is vertrokken. 'Er was drang, geen dwang.'

  De gebeurtenissen in Rotterdam maakten onderdeel uit van een grote diplomatieke rel vlak voor de verkiezingen. Op 11 maart besloot Nederland ook de landingrechten van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavusoglu, in te trekken. Het kabinet nam die vergaande beslissing omdat de openbare orde en nationale veiligheid in het geding zou zijn. Uit stukken die eerder via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) openbaar zijn geworden, blijkt dat de Nationaal Coördinator voor Terrorismebestrijding en Veiligheid een dag eerder oordeelde dat er 'nog geen aanwijzingen bekend zijn voor een concrete dreiging voor de openbare orde en veiligheid'. De Rotterdamse politie noemde de situatie binnen de Turks-Rotterdamse gemeenschap 'vooralsnog rustig, maar sterk gepolariseerd'.

 4. #3
  4ever... Avatar van i_still_pray
  Status
  Offline
  Lid sinds
  29-10-2007
  Locatie
  Rotterdam
  Geslacht
  Man
  Reacties
  3.041
  Aaaaa yanlislikmi olmus.... ee ozaman sorry...

  ... malisef, hicte samimi degilsiniz...
  Sabir ve Dua, gerisi sadece Ruya...

Bookmarks

Berichtregels

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen plaatsen
 • Je mag niet je reacties wijzigen
 
HABABAM
De tijden worden getoond in GMT +1. Het is nu 06:03.
Powered by vBulletin Copyright © 2010 vBulletin Solutions, Inc. ©2000-2018 Hababam.nl Community - het virtuele huis van Turkije.