Wordt het imago van Turkije gedicteerd door zon, zand en zee, één onderbelicht aspect van het land is ongetwijfeld de natuur die zich uitstekend leent voor korte of lange wandel- en mountainbikevakanties.

Of men nu langs de indrukwekkende kustlijn in het Zuiden of Noorden loopt, geflankeerd wil worden door culturele hoogtepunten, te voet het sprookjeslandschap van Cappadocië wil verkennen, in de voetsporen wil stappen van profeet Abraham, te paard de route volgen van de Ottomaans reiziger Evliya Çelebi of bergen wil bewandelen, Turkije biedt toeristen die de kuitspieren willen inspannen voldoende opties.


Lopen door een geschiedenisboek
Redelijk nieuw is de Phrygian Way – een route van 400 km – vernoemd naar de Phrygiërs die vanaf 800 v. Chr. begonnen met het opbouwen van een groot rijk tussen Ankara en Eskişehir. De trektocht lijkt op een wandeling door een geschiedenisboek met tientallen overblijfselen waaronder tempels, graftombes en rotschilderingen. Er zijn drie startpunten en de route leidt door prachtige valleien waaronder Sakarya. Beste wandelseizoen voor deze tocht is voor- en najaar.


Bergen
Is wandelen in een bergachtige omgeving meer jouw ding, dan is het Küre Mountains National Park zeker een optie.

Het is sinds 2012 een Pan Park. Het strekt zich uit over de provincies Bartin en Kastamonu in het Noorden en bestrijkt een gebied van 370 km². Er is een netwerk van in totaal 762 km aan wandelpaden en 828km aan mountainbikeroutes.


Ook het Kaçkar gebergte – in het noorden van Turkije niet te ver van de grens met Georgië – is een prachtig wandelgebied. Wandelroutes bestaan uit 32 met elkaar verbonden trajecten en veel bevinden zich boven de boomgrens van 2100 meter en staan dus garant voor geweldige uitzichten.


Te paard
Ook liefhebbers van paardrijvakanties komen in Turkije aan hun trekken. Avontuurlijke trektochten te paard kunnen onder meer gemaakt worden langs de Evliya Çelebi Way – de route die deze Turkse ontdekkingsreiziger maakte tussen Altinova in Yalova en Simav in Kütahya. De totale lengte is 500 km maar uiteraard kan men kortere etappes afleggen. Deze route kan ook te voet of op de fiets worden afgelegd.

De overige routes die beschreven worden, zijn de Hittitische wandelroutes op het schiereiland Anatolië, de Onafhankelijkheidsroute tussen Inebolu en Kastamonu aan de Zwarte Zeekust, de Eskipazar Trail in de provincie Karabük, een tocht in de voetsporen van de profeet Abraham vanuit Sanliurfa en het parcours van de Sultan’s trail – vernoemd naar sultan Süleyman – in Turkije.


http://verkeersbureaus.info/nieuws/2...tiebestemming/