Bekijk op het forum :

Vonnis steeds vaker levenslang / Rechters lijken elkaar te volgen in hoogte strafmaatgodmother
15-04-2005, 13:11


AMSTERDAM - Was 2004 een recordjaar met zes veroordelingen tot een levenslange celstraf, 2005 lijkt aardig op weg om dit aantal te overtreffen. In de eerste drieënhalve maand van dit jaar hebben rechters vier keer een levenslange celstraf gevonnist. Maandag kan de vijfde veroordeling volgen bij het gerechtshof in Leeuwarden. In alle vier de gevallen gaat het om een veroordeling door de rechtbank, waardoor hoger beroep nog mogelijk is. Op 13 maart werd de 45-jarige F.B., tbs-patiënt van de Nijmeegse Pompekliniek, door de rechtbank in Arnhem veroordeeld voor moord op mede-tbs'er Henny Klein Overmeen in december 2003. Het slachtoffer werd levend begraven nadat hij een paar klappen op zijn hoofd en lichaam had gekregen. De veroordeling was conform de eis van het openbaar ministerie (OM). De rechtbank in Den Haag legde een 42-jarige Hagenaar eind maart levenslang op voor een dubbele moord in januari 2004 in de Haagse Retiefstraat. De man wilde samen met een medeverdachte een 72-jarige vrouw en haar zwakbegaafde 52-jarige zoon beroven, maar dit liep uit de hand waarna de slachtoffers werden gewurgd. Het OM had twintig jaar celstraf geëist. Dinsdag kwam de rechtbank in Almelo tot dit vonnis in de zaak van de doodgeschoten Enschedese politieagent Jan Wind. De 45-jarige Duitser Roedolf B. schoot de man op 30 september 2004 dood nadat de politieman hem wilde fouilleren. Vervolgens raakte B. verwikkeld in een schietpartij met andere politiemensen waarbij een hoofdagent zwaar gewond raakte door een schot in zijn hoofd. Een derde agent werd net niet geraakt. De laatste levenslange veroordeling is die van gisteren door de rechtbank in Den Bosch. De 37-jarige R.M. uit Eindhoven werd schuldig bevonden aan een fatale brandstichting in een woning in de Jan Hollanderstraat in Eindhoven op 8 augustus 2004. Door de brand kwamen twee Turkse jongetjes van 8 en 14 jaar om het leven. De Friese advocaat W. Anker houdt een databank bij met levenslang gestraften, teruglopend tot 1954. Eind december was bekend dat 24 mannen en een vrouw deze straf uitzitten. Van acht van hen is het nog niet onherroepelijk, omdat het hoger beroep nog moet plaatsvinden of omdat de Hoge Raad zich nog moet buigen over het cassatieverzoek. Van de veroordeelden zijn er inmiddels drie overleden en aan twee is gratie verleend. Dat gebeurde voor het laatst in 1969. In Nederland betekent een levenslange gevangenisstraf ook daadwerkelijk voor het hele leven achter de tralies. Iemand die in Nederland tot deze hoogste straf is veroordeeld, kan alleen nog vrijkomen als hij of zij gratie krijgt. Dat is al 36 jaar niet meer gebeurd. Advocaat W. Anker zei gisteren in een reactie dat de drempel voor rechters om levenslang op te leggen, steeds lager wordt. "Het lijkt erop dat hoe meer levenslange vonnissen er worden opgelegd, hoe makkelijker het voor rechters is om dit voorbeeld te volgen." (ANP) Verschenen in SP!TS op vrijdag 15 april 2005.

Ruveyda
15-04-2005, 14:03
Sjah levenslang vind ik toch tegek voor woorden.. je gunt de persoon niet eens om van zijn fouten te leren maar neemt gwn zijn hele leven af.. iedereen verdient een 2e kans..

MasterTurk
16-04-2005, 02:06
Sjah levenslang vind ik toch tegek voor woorden.. je gunt de persoon niet eens om van zijn fouten te leren maar neemt gwn zijn hele leven af.. iedereen verdient een 2e kans.. Het zijn moorden!! Zulke mensen verdienen geen 2e kans. Ze hebben het niet over het stelen van een lolly. Als je een misdrijf pleegt met moord als gevold van mij mogen ze levenslang krijgen. En de gevangenissen zijn net hotels.